Nieuw Geluid
  • Horen
  • Maken
  • Stimuleren
  • Leren kennen
  • Contact opnemen

Eerste lustrum voorstellingen 2017 - Klarifest

Ontdek de wondere wereld van de klarinet
Nieuw Geluid bestond in 2017  vijf jaar! Ons eerste lustrum – het zogenaamde houten jubileum - werd gevierd met een educatief en vernieuwend project rondom de klarinet. De klarinet is tot nu toe de kern van al onze producties met groot orkest geweest, zoals de viool dat is bij een symfonieorkest. Vandaar dat in ons eerste jubileumproject ‘Klarifest’ de diversiteit en veelzijdigheid van dit instrument centraal stond.

Programma
​
Voor Klarifest heeft de klarinetgroep van Nieuw Geluid, samen met solist Hans Colbers en artistiek leider Ali Groen, een zeer gevarieerd, uitdagend en mooi programma samengesteld. Klarinetten in alle maten en soorten klonken als een orgel in de zeer uitdagende Toccata en Fuga in D mineur van Johann Sebastian Bach. En als viool in het intieme Adagietto uit Gustav Mahler’s 5e symfonie - dit keer gespeeld door houtblazers, strijkers en harp. Bovendien gingen ze samen met topsolist Hans Colbers op zoek naar de grenzen van de klarinet met fascinerende en hallucinerende muziek van Steve Reich, Igor Strawinsky en Francis Poulenc.

​Premiere op 7 oktober 2017
Klarifest werd voor de eerste keer  gespeeld tijdens de opening van het nieuwe seizoen van Blazen aan het Spui. Nieuw Geluid deelde hiervoor opnieuw het podium met musici van het Residentie Orkest. Vijf blazers van het Residentie Orkest - Martine van der Loo (fluit), Pauline Oostenrijk (hobo), Jasper Grijpink (klarinet), Erik Reinders (fagot) en Ron Schaaper (hoorn) - speelden voor de pauze een bewerking van het  prachtige ‘Amerikaanse’ strijkkwartet van Antonin Dvorak en de Trois Pieces Breves van Jacques Ibert.
​
College Tour op 7 oktober 2017
Voorafgaand aan het concert was het mogelijk om deel te nemen aan een interactieve en educatieve College Tour en zo meer te leren over de veelzijdigheid van de klarinet. We hebben in Klarifest namelijk geexperimenteerd met allerlei facetten van de klarinet: Hoe kan een klarinet als orgel of viool klinken? Hoe hard, zacht, hoog, laag klinkt een klarinet? Hoeveel as-klarinetten passen er in een contrabasklarinet? Welke gekke geluiden kan een klarinet allemaal maken? Hoe is de klarinet in de loop der eeuwen geëvolueerd en wat is het effect daarvan? Waarom ziet de klarinet er nu uit zoals die eruitziet? Wat is de invloed van de vorm? Het mondstuk? Het riet? We namen onszelf en het publiek mee met deze vragen en lieten de antwoorden zien en horen in  de  College Tour voorafgaand aan de première. 

Masterclass op 16 september 2017
Hans Colbers, soloklarinettist van het Residentie Orkest, hoofdvakdocent klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam en innovatieve mondstukkenmaker, wordt beschouwd als een van de beste klarinettisten in Nederland. Hij gaf een Masterclass aan de Klarifest spelers, die ook toegankelijk was voor publiek.


​